Anul 2024 a început cu o creștere cu 26% a numărului de tranzacții imobiliare comparativ cu prima lună a anului trecut, iar județul Timiș s-a remarcat cu o dublare a numărului de tranzacții.
Piața imobiliară din România a început anul 2024 cu creșteri importante în privința numărului de tranzacții, potrivit celui mai recent raport publicat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Astfel, datele oficiale arată că în România s-au înregistrat peste 10.000 de tranzacții imobiliare în luna ianuarie 2024, în creștere cu 26% comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, iar aceste creșteri au venit pe fondul evoluției bune din principalele regiuni ale țării.
De exemplu, în București au avut loc aproape 3.100 de tranzacții, în creștere cu 9% comparativ cu ianuarie 2023, în timp ce Brașov a raportat aproape 600 de tranzacții, cu 17% mai multe decât în perioada similară a anului trecut. Între timp, în județul Cluj au avut loc peste 500 de tranzacții, corespunzător unei creșteri cu 45%. Cea mai spectaculoasă evoluție procentuală s-a înregistrat însă în județul Timiș: peste 700 de tranzacții și o creștere cu 97%.
Aceste date vin însă în contextul în care anul trecut a început cu un număr redus de tranzacții, în timp ce ultimele luni ale lui 2023 au adus o creștere a numărului de tranzacții pe fondul schimbărilor fiscale care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, dintre care cea mai importantă noutate este majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9%.
Prin urmare, este posibil ca unele tranzacții încheiate în luna ianuarie 2024 să fie reprezentate de demersuri începute de fapt spre finalul anului trecut, astfel că este incert dacă aceste creșteri vor continua și pe parcursul următoarelor luni.
De altfel, dacă ne raportăm la datele din decembrie 2023, care a fost de departe cea mai bună lună a anului trecut, este ușor de observat că numărul de tranzacții a intrat într-un declin ca urmare a unei scăderi cu 40%.
De exemplu, în București au fost cu 52% mai puține tranzacții decât în ultima lună a anului trecut, în timp ce marile județe au raportat scăderi mai mici: -48% în Brașov, -37% în Cluj sau -34% în Timiș. Cea mai mică diferență în rândul marilor județe s-a consemnat în Iași, acolo unde numărul de tranzacții a scăzut cu numai 10%.
Numărul ipotecilor active, în continuă creștere
Conform așteptărilor, concomitent cu creșterea puternică a numărului de tranzacții din luna ianuarie 2024 a crescut și numărul ipotecilor active.
Astfel, datele oficiale raportate de ANCPI indică peste 5.200 de ipoteci active în luna ianuarie 2024, în creștere cu 26% comparativ cu numărul ipotecilor active din ianuarie 2023.
Întrucât în București au loc aproximativ o treime dintre tranzacțiile imobiliare, Capitala este pe primul loc și în rândul ipotecilor active, cu 1.700, însă aici se remarcă o creștere mai mică de 1% comparativ cu luna ianuarie a anului trecut.
În schimb, numărul ipotecilor active a crescut cu 47% în județul Brașov (la peste 250) și cu 27% în județul Cluj, la aproape 300, în timp ce în județul Timiș numărul acestora a crescut de peste două ori, la aproape 440.
Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, numărul de ipoteci active a înregistrat o contracție cu 36%, apropiată de cea semnalată în cazul tranzacțiilor imobiliare.
Este important de precizat că numărul de ipoteci active pe care îl raportează ANCPI în fiecare lună include și creditele ipotecare de refinanțare. ANCPI nu oferă o statistică separată pentru acestea din urmă, însă în ultima perioadă numeroase persoane au ales să-și refinanțeze creditele ipotecare pentru a trece de la ratele calculate pe baza indicelui ROBOR la ratele calculate pe baza indicelui IRCC.
Pe parcursul ultimei luni, dobânzile au rămas în general stabile. Conform metodologiei de calcul, indicele IRCC are o valoare de 5,97% începând din 1 ianuarie și până în 31 martie, în creștere nesemnificativă de la valoarea de 5,96% înregistrată anterior. Între timp, indicele ROBOR utilizat pentru creditele ipotecare acordate înainte de 1 mai 2019 este de 6,09%, valoare constantă pe parcursul primei jumătăți a lunii februarie.
Mai multe autorizații în mediul urban
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele finale cu privire la numărul autorizațiilor de construire acordate la nivel național în anul 2023, cu scăderi pe linie indiferent că vorbim despre numărul de autorizații de construire sau suprafața utilă autorizată.
Totuși, există și o excepție notabilă. În luna decembrie 2023, suprafața utilă autorizată în mediul urban a înregistrat o creștere cu 42% comparativ cu luna noiembrie 2023, la 464.000 de metri pătrați, în timp ce mediul rural a raportat o creștere cu 5%, la aproape 323.000 de metri pătrați. În total, suprafața medie autorizată în decembrie a crescut cu 24% comparativ cu noiembrie, la aproape 787.000 de metri pătrați.
Aceste creșteri sugerează că dezvoltatorii pregătesc complexuri rezidențiale mai mari, întrucât numărul autorizațiilor de construire a înregistrat un declin cu 7% în mediul urban și cu aproape 5% în mediul rural.
La nivelul înregului an 2023, autoritățile locale au aprobat peste 10.500 de autorizații de construire în mediul urban, cu 22% mai puține decât în 2022, în timp ce în mediul urban scăderea a fost de aproape 20%, la puțin peste 24.000 de autorizații. În total, la nivel național, au fost acordate aproape 34.700 de autorizații de construire, în scădere cu aproape 21% comparativ cu 2022.
Între timp, suprafața totală autorizată în mediul urban a fost de 4,5 milioane de metri pătrați utili, în scădere cu 27% comparativ cu 2022, iar în mediul rural s-au autorizat construcții pe 4,1 milioane de metri pătrați, în scădere cu 20%. Astfel, în ansamblu, la nivel național, suprafața totală autorizată a fost de 8,6 milioane de metri pătrați, în scădere cu aproape 24% comparativ cu 2022.
Potrivit datelor raportate de Banca Națională a României (BNR), moneda euro, folosită ca reper în aproape orice tranzacție imobiliară, a avut în luna ianuarie o valoare medie de 4,9748 lei, în creștere nesemnificativă cu 0,09% comparativ cu valoarea de 4,9704 lei din decembrie și în creștere cu 1,06% comparativ cu valoarea medie de 4,9227 lei din ianuarie 2023.
sursa: https://agentexpert.storia.ro/analiza-pietei-imobiliare-din-romania-in-ianuarie-2024-date-publice/